Akademija Za Pripravnike

ASW Inženjering je januara 2016. godine po prvi put organizovao Akademiju, odnosno centar za obuku mladih inženjera koji se osposobljavaju i sertifikuju za rad u informatičkoj sferi.

Po završenoj Akademiji koja traje od tri do šest meseci polaznici dobijaju mogućnost zaposlenja u ASW Inženjering-u ili u bilo kojoj drugoj IT firmi.

Learn & Earn asw IT akademija

Na bazi 27+ godina iskustva i trajanja na tržištu rada i IT-a uveli smo personalizovanu obuku mladih inženjera koji se osposobljavaju i sertifikuju za rad u informatičkoj sferi. Akademci su od prvog dana pohadjanja akademije zaposleni i plaćeni. Svaka grupa akademaca dobije mentora koji ih im pomaže i deli znanje tokom akademije. 

Po završenoj Akademiji koja traje od tri do šest meseci polaznici dobijaju mogućnost stalnog zaposlenja u ASW Inženjering-u ili u bilo kojoj drugoj IT firmi.

Koncept ASW akademije primenjuje se u dva ključna procesa i to u:

 • Razvoju softverskih proizvoda
 • Projektima implementacije i korisničke podrške

Nakon završene akademije stalni posao u ASW-u je dobilo 33 (87%) polaznika, a njih 25 (76%) je i dalje sa nama. Ostali kolege su nastavili svoju karijeru u Americi, Švedskoj, Nemačkoj, Britaniji. 

Zašto Learn & Earn ASW akademija?

 1. Plaćena obuka i prijavljen radni staž

 2. IT eksperti sa 27+ godina iskustva dele sa vama praktična znanja.  

 3. Personalizovan program

 4. Intenzivna obuka 3 meseca

 5. Radno iskustvo se stiče tokom akademije.

 6. asw sertifikati o završenoj akademiji

“Za akademiju sam se odlučio zato što smatram da nudi sjajnu priliku za ulazak u poslovni svet, kao prvi korak u poslovnoj karijeri. Obzirom da su mi pre asw-a jedine dodirne tačne u IT sektoru bile prakse u manjim poslovnim organizacijama, ne mogu reći da sam znao kakva očekivanja bi trebalo imati. Osećao sam da će rad u ovakvoj firmi, sa velikim krugom profesionalaca koji imaju dugogodišnju karijeru, biti sjajno iskustvo.”  M.R., akademac

 

1. Intenzivna obuka - Sertifikat o završenoj akademiji - 3 meseca

Podsticanjem timskog rezultata i konsultacija, stvara se timski duh. Pored IT znanja, uče se o radnoj etici i poslovnoj kulturi. Ukratko, ostvaruje se cilj akademije da u maksimalno prilagođenom okruženju pripremi akademca za optimalan prelazak u operativni tim. Po završetku prve faze akademije odradi se ocenjivanje i polaznik dobija sertifikat o završenoj akademiji u kojem su navedena ključna znanja i veštine kojima je polaznik akademije ovladao.

Poseban akcenat bih stavio na učenje, razumevanje i shvatanje poslovnih procesa u IT sektoru, od planiranja do izvršavanja i kontrole istih, koji na svakodnevnom nivou dolaze do izražaja na svim poljima.” Z.M., akademac

 

2. Saradnja sa operativnim timovima - cca. 3 meseca

U drugoj fazi počinje saradnja sa operativnim timovima na konkretnim zadacima. Sve vreme imaju pomoć i kontrolu realizacije od strane svojih mentora. Obuka se u ovoj fazi jednim delom obavlja kroz ove zadatke, a drugim delom kao obuke koje su imali u prvoj fazi. U slučaju da postoji procena da neka znanja nisu usvojena kako treba, ili da zbog složenosti, treba uraditi obnovu znanja, ponavljaju se vežbe iz prvog dela. Takođe se uvode i proširene obuke iz prve faze, kao i neke koje u toj fazi nisu postojale: Jasper reports, Tableau, procesi, dijagrami, rad sa razvojnim okruženjem, instalacije i sl.

Vremenom, akademci podižu nivo saradnje sa operativnim timovima i učvršćuju svoja znanja.

Najviše mi se dopala svakodnevna komunikacija u velikom krugu ljudi, dinamičan način rada, kao i želja mnogih zaposlenih da ukažu na potencijalne probleme i ponude opcioni skup rešenja mlađim kolegama.M.R., akademac

“Utisci o akademiji su veoma dobri, mogu reći da je asw opravdao očekivanja koja sam imao. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim svim zaposlenima, kao i njihovim naporima koji doprinose sticanju novih znanja i veština, posebno timu BCCS i mentorima sa kojima sam radio. Uz pomoć njih sam stekao mnogo znanja i iskustva u vrlo kratkom periodu.”  Đ.V. akademac

 

3. Prelazak u operativni tim -  6 - 12 meseci

Odluka o prelasku u operativni tim donosi se na osnovu postignutog kvaliteta saradnje i znanja koje je pokazao akademac kroz zajednički rad u prethodnoj fazi. Akademac je do sada već upoznao članove operativnog tima, usvojio njihov način rada i sistem vrednosti. Iako je dovoljno osposobljen, dodeljuje mu se personalni mentor iz tima koji mu pomaže da se još brže adaptira na novu sredinu. Kada mentor proceni da se novi član uklopio u tim, on prelazi u stalni radni odnos. Naš početnik je sada punopravni član operativnog tima, razvojnog ili implementacionog, potpuno osposobljen za najteže zadatke.

"Proteklih godinu dana smo radili kako na većim, tako i na manjim, internim projektima. Naučila sam da primenim teorijsko znanje stečeno na fakultetu i svakodnevno ga unapređujem. Prezadovoljna sam akademijom, preporučujem je svima koji žele da uđu u poslovni svet i pronađu sebe u IT svetu."  A.B. akademkinja

 

U čemu je magija akademije?

Kojom magijom smo od početnika, od kojih po neko čak i nije iz IT-a, napravili kvalitetnog IT stručnjaka?

Magije zapravo nema, radi se o razrađenom sistemu i uloženom trudu.

Asw Inženjering je veoma zahtevno okruženje, sa složenim proizvodima i procesima. Kako je jedan bivši akademac rekao svojevremeno:

 “Postoji mnogo mesta koja su lakša za rad, ali ne postoji mesto gde se može brže ući u IT oblast.” A.L. akademac

A mi smo tu brzinu postigli na sledeći način:

 1. Širom obukom, gde se akademci dovode do nivoa poznavanja što šireg znanja nižeg nivoa - Ovo im pomaže da mogu mnogo lakše da razumeju ono što se događa u timu ili ono što se očekuje od njih. 
 2. Savladavanjem i uvežbavanjem karakterističnih mikro operacija koje se obavljaju u timu, da bi kasnije lakše savladali složene. 
 3. Savladavanjem i uvežbavanjem konkretnih složenih zadataka ili njihovih delova, kako bi se odmah pridružili operativnom timu.
 4. Kontinualnom ličnom estimacijom potrebnog vremena, i mikro managementom, akademac uvežbava raspolaganje ličnim poslovnim vremenom.
 5. Svaka akademija ima inicijalno identične aktivnosti kratkog trajanja, koje se mere, što omogućava poređenje izvršilaca kroz sve akademije i unapređenje efikasnosti.
 6. Inicijalni zadaci su definisani tako, da se mogu uraditi bez prethodnog znanja za kratko vreme
 7. Merenja se vrše dnevno, na tri meseca, i prelaskom u tim. Dnevnim merenjima se vrši prilagođavanje obuke polaznicima akademije, kako bi proces obuke bio što efikasniji.
 8. U svaka nova akademija se konstantno unapredjuje, sa ciljem da svaka naredna akademija što lakše ovlada neophodna znanja i brže pruži svoj doprinos u operativnom radu kompanije.

 “Za Akademiju sam se odlučila zato što mi je drugarica prenela pozitivna iskustva. Mislim da je Akademija u ASW Inženjeringu sjajna prilika iz nekoliko razloga, navela bi neke od njih:

- firma plaća polaznike od prvog dana dolaska na Akademiju

- akademci su prijavljeni i teče im radni staž

- polaznici imaju priliku da nauče poslovne procese u IT sektoru, kao i da učestvuju u realizaciji realnih poslovnih zadataka uz stalne konsultacije sa mentorom

- upoznala sam divne kolege, koji su od prvog dana bili raspoloženi da mi prenose znanje iz različitih oblasti” J.B., akademkinja

 

 

Vesti

Post card image

ASW Inženjering - Finalista EY Preduzetnik godine za 2021.

Revizorsko – konsultantska kompanija EY Srbija (Ernst & Young) jubilarnu desetu godinu za redom organizovala je konkurs za program EY Preduzetnik godine™.

Pročitaj više
Post card image

e-Fiskalizacija - akreditovan ESIR asw:mercantis

17. januara naš ESIR (asw:mercantis) akreditovan i odobren od strane Poreske uprave, Ministarstvo Finansija.

Pročitaj više